
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TENNESSEE DEPARTMENT OF REVENUE 
LETTER RULING #03-08  

 
 

WARNING 
 
Letter rulings are binding on the Department only with respect to the individual 
taxpayer being addressed in the ruling.  This presentation of the ruling in a redacted 
form is informational only.  Rulings are made in response to particular facts 
presented and are not intended necessarily as statements of Department policy. 
   
 

SUBJECT 
 

Sales tax on testing of sprinkler systems. 
 

 
SCOPE 

 
This letter ruling is an interpretation and application of the tax law as it relates to a 
specific set of existing facts furnished to the department by the taxpayer.  The rulings 
herein are binding upon the Department and are applicable only to the individual 
taxpayer being addressed. 
 
This letter ruling may be revoked or modified by the Commissioner at any time. 
 
Such revocation or modification shall be effective retroactively unless the following 
conditions are met, in which case the revocation shall be prospective only: 
 

(A) The taxpayer must not have misstated or omitted material facts 
involved in the transaction; 
(B) Facts that develop later must not be materially different from the facts 
upon which the ruling was based; 
(C) The applicable law must not have been changed or amended; 
(D) The ruling must have been issued originally with respect to a 
prospective or proposed transaction; and 



(E) The taxpayer directly involved must have acted in good faith in relying 
upon the ruling; and a retroactive revocation of the ruling must inure to the 
taxpayer’s detriment. 

 
 

FACTS 
 
[The Taxpayer] provides services to its customers.  Among the services the taxpayer 
provides is the testing of sprinkler systems that have been installed for fire protection in 
buildings.   
 
The sprinkler systems are those ordinarily found in buildings.  They are permanently 
installed, intended to remain in the building they are installed in, and are considered to 
become part of the building.  They are not normally removed once installed, and can be 
removed only with damage to the building.1  
 
In performing the tests, the taxpayer sends a representative to the site, where he will 
perform a manual test on the system to determine if it is operating properly.  In addition, 
he will determine if the system monitor is properly receiving the alarm generated by the 
test.  This person never performs any repair services.  He simply runs a test on the 
system.  If he determines that the system is not operating properly, then a repairman is 
dispatched to make the repair. 
 
The test of the system is always billed separately.  If the repair is needed, the bill for that 
service is never lumped together with the bill for the test.  Systems are tested at various 
intervals, depending upon the needs of the customer.  Some tests are performed monthly, 
some bi-monthly, some semi-monthly, and others only annually. 
 

QUESTION 
 
Is the charge for the testing of the system subject to sales tax? 
 
 

RULING 
 
No.   

 
ANALYSIS 

 
Tenn. Code Ann. § 67-6-205 levies the sales tax on “the gross charge for all services 
taxable under this chapter.”   A “retail sale” is defined to include a “taxable sale of 
tangible personal property or specifically taxable services to a  
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1 The information in this paragraph was not contained in the written ruling request, but was stated by the person 
requesting the ruling in a telephone conversation. 



consumer or to any person for any purpose other than resale.”  Tenn. Code Ann. § 67-6-
102(a)(25)(A).  The sales tax does not apply to all services; it applies only to those 
services specifically enumerated by the statute.  Ryder Truck Rental, Inc. v. Huddleston, 
1994 Tenn. App. LEXIS 444.2  
 
The taxable services are listed in Tenn. Code Ann. § 67-6-102(a)(25)(F).  Testing 
services are not among the services listed and therefore testing service, standing alone, is 
not subject to tax.   
 
However, the statute does provide for the taxation of repair services performed on 
tangible personal property.  Tenn. Code Ann. § 67-6-102(a)(25)(F)(iv).  If the sprinklers 
are tangible personal property, the testing services, if performed in conjunction with 
contemplated repairs, are arguably “repair services.”  TENN. COMP. R. & REGS. 1320-5-1-
.54(2) states, in pertinent part: 
 

"[R]epair services" and "repairs" of tangible personal property shall mean 
and include any one or all of the following for a user and consumer; …; 
"service calls" where any repair work is done or contemplated; 

 
On the other hand, repairs performed to real property are not included among the taxable 
services enumerated in Tenn. Code Ann. § 67-6-102(a)(25)(A).  TENN. COMP. R. & 
REGS. 1320-5-1-.54(2) provides additional guidance, stating in pertinent part: 
 

Repair services and repairs of tangible personal property shall not include 
any maintenance or other work on buildings, or electrical wiring, 
plumbing, or fixtures attached to and a part of any real property; 

 
Therefore, in view of the above analysis, it is necessary to determine whether the 
sprinkler systems constitute real property or tangible personal property.  If the systems 
are realty, the testing services cannot constitute “repairs” or “repair services.” 
 
Whether the tangible personal property remains tangible personal property after 
installation or becomes part of the realty must be determined on a case by case basis by 
applying the law of fixtures to the facts at issue. The Tennessee Supreme Court has stated 
the test as follows: 
 

“In Tennessee only those chattels are fixtures which are so attached to the 
freehold that, from the intention of the parties and the use to which they 
are put, they are presumed to be permanently annexed, or a removal 
thereof would cause serious injury to the  
freehold.  The usual test is said to be the intention with which a  
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2 In Ryder Truck Rental, the court was not addressing “services that are a part of the sale of tangible personal property”.  
These services are includible in the sales price and therefore taxable, pursuant to Tenn. Code Ann. § 67-6-102(a)(27). 
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chattel is connected with realty. If it is intended to be removable at the 
pleasure of the owner, it is not a fixture.” Magnovox Consumer 
Electronics v. King, 707 S.W.2d 504, 507 (Tenn. 1986). 

 
In General Carpet Contractors, Inc. v. Tidwell, 511 S.W.2d 241 (Tenn. 1974), the Court 
examined carpet that was laid in a commercial building. The Court found that the carpet 
became part of the realty because the parties installed it with the intent that it remain in 
place for the length of its useful life. Id. at 243. Similarly, under the facts presented, the 
sprinkler systems at issue here are intended to remain part of the building for the useful 
life of the system. Accordingly, the sprinkler systems, once installed, become part of the 
real property. 
 
Since the sprinkler systems are real property, repairs to them, including any testing 
services that arguably might be a “service call” included in the definition of “repair 
services” or “repairs” in TENN. COMP. R. & REGS. 1320-5-1-.54(2), are not subject to the 
sales tax.3   
 
 
  

      Owen Wheeler  
      Tax Counsel 3 

 
      
 

                APPROVED:   Loren L. Chumley 
                      Commissioner 
 
 
                     DATE:    9/22/03 
 

 
3 In the ruling request, the taxpayer assumes the repair service is subject to tax.  According to the analysis in this ruling, 
that assumption is incorrect.    
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