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QUESTIONS 

 
1. Are there any restrictions on the type of outpatient diagnostic and 

therapeutic services that can be provided in an off-campus hospital-based facility for 
such outpatient services, assuming (a) the professional staff members at the facility 
are properly licensed and acting within the scope of their licenses, (b) no service is 
being provided that would require a certificate of need under Tenn. Code Ann. § 68-
11-1607(a)(4), and (c) the facility complies with life safety and other licensing 
standards applicable to the type of diagnostic and therapeutic services provided? 

 
2. Does the phrase “outpatient diagnostic and therapeutic services” in 

Tenn. Code Ann. § 68-11-209(f) include examination, evaluation, and treatment of 
patients who need care on an emergency basis, but who do not require 
hospitalization? 

 
3. Is there any prohibition against a hospital-based facility providing 

outpatient diagnostic and therapeutic services on an emergency basis 24 hours per 
day, 7 days per week? 

 
4. Is a hospital required to obtain a certificate of need in order to establish 

an off-campus facility for outpatient diagnostic and therapeutic services when the 
facility would cost less than $5 million and no services that would be provided require 
a certificate of need under Tenn. Code Ann. § 68-11-1607(a)(4)? 

 
OPINIONS 

 
1 to 3.  The Tennessee Department of Health has reasonably interpreted Tenn. 

Code Ann. § 68-11-209(f) as not imposing restrictions on the type of outpatient 
diagnostic and therapeutic services that can be provided in an off-campus hospital-
based facility for outpatient diagnostic and therapeutic services, so long as the 
hospital has sole administrative control over the facility and the facility complies with 
all applicable laws, regulations, and standards governing its establishment and 
operation, including building requirements, life safety requirements, and other 
requirements applicable to the particular services being provided.  Thus, the term 
“outpatient diagnostic and therapeutic services” in § 68-11-209(f) would include 24-
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hour-per-day/7-day-per-week examination, evaluation, and treatment of patients 
who need care on an emergency basis but who do not require hospitalization. 
 

4. As a general matter, no.  But there are exceptions.  For example, the 
Tennessee Health Services and Development Agency has reasonably interpreted 
Tenn. Code Ann. § 68-11-1607(a)(1) as requiring a certificate of need for a free-
standing, off-campus hospital emergency department. 

   
ANALYSIS 

 
1 to 3.   Only one Tennessee statute addresses off-campus hospital-based 

facilities for outpatient diagnostic and therapeutic services. Tenn. Code Ann. § 68-11-
209(f) provides as follows:  

 
Notwithstanding any rules and regulations of the [Board for Licensing 
Health Care Facilities], a hospital may provide outpatient diagnostic 
and therapeutic services at locations other than the hospital’s main 
campus without obtaining a waiver from the board; provided, that such 
other locations are under the sole control of the hospital. 

 
The Tennessee Department of Health licenses and regulates hospitals and other 
health-care facilities through the Board for Licensing Healthcare Facilities.  See 
Tenn. Code Ann. §§ 68-11-202(a), -203.1  No statute, however, defines the “outpatient 
diagnostic and therapeutic services” that may be provided by such hospital-based 
facilities under § 68-11-209(f).2  And there is no indication, either in this subsection’s 
enacting legislation or elsewhere, whether or to what extent the General Assembly 
intended to restrict the meaning of that term for purposes of this statute.3      

1  Subsection (f) was added to § 68-11-209 in 1999, see 1999 Tenn. Pub. Acts, ch. 353, § 2, but it is 
unclear what particular Board rules the legislation was meant to override.  
   
2  The term “outpatient diagnostic services” is defined by statute, but only for purposes of defining an 
“outpatient diagnostic center.” See Tenn. Code Ann. § 68-11-201(30)(A).  The definition of “outpatient 
diagnostic center” appears not to include an off-campus hospital-based facility, because it expressly 
excludes a facility where “the outpatient diagnostic services are provided as the services of another 
licensed healthcare institution that reports such . . . services on its joint annual report.” Id. (emphasis 
added). 
  
3  The remainder of the 1999 legislation that enacted this subsection addressed the Department of 
Health’s review of building plans for health-care facilities. See 1999 Tenn. Pub. Acts, ch. 353, §§ 1, 3.  
And the legislative history reveals only that this subsection was intended to “eliminate the 
requirement that hospitals obtain a waiver of licensure to provide outpatient services at locations other 
than the hospital’s main campus as long as they are under the sole control of the hospital.” House 
Health & Human Resources Committee, Remarks of Rep. Gary Odom on H.B. 1054, 101st General 
Assembly (Apr. 27, 1999).  
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This Office understands, though, that the Department of Health interprets the 
plain language of Tenn. Code Ann. § 68-11-209(f) as permitting hospitals to establish 
facilities providing outpatient diagnostic and therapeutic services at off-campus 
locations, provided that the establishing hospital has sole administrative control over 
any such outpatient facility. The facility must also comply with all applicable laws, 
regulations, and standards governing its establishment and operation, including 
building requirements, life safety requirements, and other requirements applicable 
to the particular services being provided at the facility.  This is a fair reading of the 
statute, and a state agency’s interpretation of a statute that the agency is charged to 
enforce is entitled to great weight in determining legislative intent.  Consumer 
Advocate Div. v. Greer, 967 S.W.2d 759, 761 (Tenn. 1998) (citing Nashville 
Mobilphone Co., Inc. v. Atkins, 536 S.W.2d 335, 340 (Tenn. 1976)). 

 
The Department also views Tenn. Code Ann. § 68-11-209(f) as not imposing 

restrictions on the type of outpatient diagnostic and therapeutic services that can be 
provided in an off-campus hospital-based facility for outpatient diagnostic and 
therapeutic services.  Thus, under this view, the phrase “outpatient diagnostic and 
therapeutic services” would include 24-hour-per-day/7-day-per-week examination, 
evaluation, and treatment of patients who need care on an emergency basis, but who 
do not require hospitalization.  This interpretation of the statute is not unreasonable, 
particularly in the absence of any evidence of legislative intent to the contrary.  This 
conclusion assumes, however, that such outpatient facility is in full compliance with 
all staff-licensing, certificate-of-need, and life safety requirements, as well as all other 
applicable standards and regulations. 
 

4. The Tennessee Health Services and Planning Act, Tenn. Code Ann.          
§§ 68-11-1601 to -1631, addresses the requirements for certificates of need.  A 
“certificate of need” is defined as a permit granted by the Tennessee Health Services 
and Development Agency (“HSDA”) for “the establishment or modification of a health 
care institution, facility, or covered health service, at a designated location.”  Tenn. 
Code Ann. § 68-11-1602(2).  See id. § 68-11-1607(a).  A “health care institution” means 
“any agency, institution, facility or place, whether publicly or privately owned or 
operated, that provides health services and that is one (1) of the following: nursing 
home; recuperation center; hospital; ambulatory surgical treatment center; birthing 
center; mental health hospital; intellectual disability institutional habilitation 
facility; home care organization or any category of service provided by a home care 
organization for which authorization is required under part 2 of [Chapter 11 of Title 
68]; outpatient diagnostic center; rehabilitation facility; residential hospice; or 
nonresidential substitution-based treatment center for opiate addiction.”  Tenn. Code 
Ann. § 68-11-1602(7)(A).  A “facility” means “any real property or equipment owned, 
leased, or used by a health care institution for any purpose, other than as an 
investment.”  Tenn. Code Ann. § 68-11-1602(6).  A “health service” means “clinically 
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related services such as diagnostic, treatment or rehabilitative services, and includes 
those services specified as requiring a certificate of need under § 68-11-1607.”  Tenn. 
Code Ann. § 68-11-1602(8).  

 
Tenn. Code Ann. § 68-11-1607(a)(4) identifies the health-care services for 

which a certificate of need is required.4  Tenn. Code Ann. § 68-11-1607(a)(2) provides 
that the modification of a hospital, including renovations and additions to facilities, 
requiring a capital expenditure greater than $5 million requires a certificate of need.  
Under these authorities, the establishment of an off-campus hospital facility for 
outpatient diagnostic and therapeutic services that would neither require a capital 
expenditure greater than $5 million nor initiate a service identified in § 68-11-
1607(a)(4) would not generally require a certificate of need. 

 
But there are exceptions. For example, the HSDA staff has issued one or more 

staff-determination letters5 concluding that there is no authority for considering a 
project to establish a free-standing, off-campus hospital emergency department as 
other than the establishment of another hospital, for which a certificate of need would 
be required under Tenn. Code Ann. § 68-11-1607(a)(1).   

 
Emergency medical services are part and parcel of a hospital 

itself, and are specifically delineated as hospital services in [Tenn. 
Comp. R. & Regs. Chapter 1200-08-01].  Free-standing emergency 
departments are themselves acute-care hospitals, with both diagnostic 
services and multiple treatment rooms (general-purpose, trauma, 
cardiac, orthopedic, isolation) anticipating upwards of tens of thousands 
of patient visits annually arriving by ambulance and drive-in.  By law, 
emergency departments must accept all emergent patients, including 
extremely serious (trauma, etc.) patients, 24 hours each day, as opposed 
to providing ancillary services to less distressed patients in an office 
setting.  Life-threatening conditions requiring stabilization and transfer 

4 That statute requires a certificate of need for the initiation of any of the following health-care 
services: burn unit, neonatal intensive care unit, open heart surgery, extracorporeal lithotripsy, 
magnetic resonance imaging, cardiac catheterization, linear accelerator, positron emission 
tomography, swing beds, home health, hospice, psychiatric, rehabilitation or hospital-based alcohol 
and drug treatment for adolescents provided under a systematic program of care longer than twenty-
eight (28) days, or opiate addiction treatment provided through a nonresidential substitution-based 
treatment center for opiate addiction. 
 
5  Tenn. Code Ann. § 68-11-1606(c)(4) vests the HSDA’s executive director with the duty of overseeing 
the issuance of responses to requests for a determination regarding the applicability of the Health 
Services and Planning Act.  HSDA rules provide that staff determinations represent the considered 
position of staff but do not necessarily represent the position of the HSDA.  See Tenn. Comp. R. & 
Regs. 0720-08-.03(3). 
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by ambulance to a full-service facility are not only anticipated, but 
invited.  
 

Staff Determination Letter No. 2012-SDL-011, Erlanger Bledsoe Free Standing ED, 
Tenn. Health Servs. and Dev. Agency (June 19, 2012). 
 

This is a reasonable interpretation of the applicable law.  Tenn. Code Ann.         
§ 68-11-1607(a)(1) requires a certificate of need for the establishment of “any kind of 
health care institution.”  A certificate of need would therefore be required for the 
establishment of a free-standing, off-campus hospital emergency department. 6 
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6   Likewise, if a hospital proposed to establish a facility to be primarily operated for the performance 
of outpatient surgical procedures at a new, off-campus location, the facility may qualify as an 
“ambulatory surgical treatment center” under § 68-11-201(3), for which a certificate of need would be 
required.  

                                                           


