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QUESTIONS 

 
1. Does Tenn. Code Ann. § 56-7-2359, the “any willing pharmacy statute,” 

apply to Tennessee’s Medicaid program, TennCare?  

2. Does Tenn. Code Ann. § 56-7-2359 apply to state-run programs for 
children, such as CoverKids, the State Children’s Health Insurance Program? 

3. Does Tenn. Code Ann. § 56-7-2359, which applies to health-insurance 
issuers and managed-health-insurance issuers, apply to all insurance companies, 
health plans, and pharmacy benefit managers? 

4. May insurers or their intermediaries impose standards or requirements 
beyond those imposed by Tennessee law in order for pharmacy-services providers to 
participate in their networks, such as a requirement that the provider maintain a 
license in every American state? 

OPINIONS 
 

1. No. 

2. Tenn. Code Ann. § 56-7-2359 applies to CoverKids, the State Children’s 
Health Insurance Program for uninsured children. 

3. No. 

4. The “terms and conditions” of a pharmacy-benefit policy, contract, or 
plan may specify the pharmacy’s obligations to the insurer, the plan sponsor, and the 
plan members/enrollees and thus may include such items as rate and fee schedules, 
approved drug formularies, provisions regarding coinsurance, co-payments, 
deductibles, and quantity limits, so long as the insurer’s provider lists are open to any 
licensed pharmacy or pharmacist on the same terms and conditions.  Terms and 
conditions may not be used by insurers or their intermediaries to disqualify or exclude 
any willing pharmacy or pharmacist from participating in the network. The point at 
which an acceptable term and condition becomes an unacceptable qualification or 
exclusion would typically depend on the particular facts and circumstances 
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presented, but a requirement that pharmacy network participants be licensed in 
every American state would likely be prohibited under the statute.   

 
ANALYSIS 

 
1. Tenn. Code Ann. § 56-7-2359, the “any willing pharmacy act,”1 generally 

requires health-insurance issuers and managed-health-insurance issuers to open 
their networks for participation by any licensed pharmacy or pharmacist on the same 
terms and conditions offered to any other provider of pharmacy services under their 
policies, contracts, or plans.  But the statute does not apply to TennCare, Tennessee’s 
Medicaid program; § 56-7-2359(c) expressly provides that “[n]othing contained in this 
section shall be construed or interpreted as applying to the TennCare programs 
administered pursuant to the waivers approved by the federal department of health 
and human services.”  Although this provision appears in subsection (c) of the statute, 
it nevertheless applies to “this section,” i.e., all of § 56-7-2359, and not just to 
subsection (c).  By contrast, the immediately preceding sentence of the statute sets 
forth the circumstances in which “[t]his subsection (c)” does not apply.2  

 
2. CoverKids is the State Children’s Health Insurance Program; it is a 

“program to provide health care coverage for uninsured children who are not eligible 
for health care services under any part of Tennessee’s medicaid program, either 
pursuant to the medicaid state plan or pursuant to any medicaid waivers secured by 
the bureau of TennCare.” Tenn. Code Ann. § 71-3-1103.  In creating CoverKids, it was 
the intent of the legislature “to create and fund a program separate from the 
Tennessee medicaid program.” Id. (emphasis added).  Thus, Tenn. Code Ann. § 56-7-
2359’s express exemption for TennCare does not include CoverKids. 
 
 In Tenn. Att’y Gen. Op. 04-01 (Jan. 6, 2004), this Office opined that § 56-7-2359 
did not apply to the State insurance committees that administer health plans for 
State and local employees, based in part on the fact that the plans were self-funded 
governmental plans.  But in Gray v. City of Memphis, No. W2004-00976-COA-R3-CV, 
2005 WL 652786 (Tenn. Ct. App. Mar. 22, 2005), the Tennessee Court of Appeals held 
that the legislature intended Title 56 to regulate the State and its political 
subdivisions unless otherwise provided and that the self-funded health-benefit plans 
issued by the City of Memphis were governed by § 56-7-2359. 2005 WL 652786, at *6, 
*7.  In light of Gray, the answer to the question whether § 56-7-2359 applies to a State 
health-insurance program for children like CoverKids depends on whether the 

1 See Reeves-Sain Med., Inc. v. BlueCross BlueShield of Tenn., 40 S.W.3d. 503, 505 (Tenn. Ct. App. 
2000).  
 
2  The same contrast in language appeared in the enacting legislation, 1998 Tenn. Pub. Acts, ch. 1033, 
§ 9, which stated that “[t]he provisions of this paragraph shall not apply to any drug removed from a 
previously approved formulary” and that “[n]othing contained in this section shall be construed or 
interpreted as applying to the TennCare programs.” (emphases added).   
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program is a health-insurance issuer or a managed-health-insurance issuer, as those 
terms are used in the statute. 
 
 The term “health insurance issuer” in Tenn. Code Ann. § 56-7-2359 is not 
defined by the statute.3  But the meaning of “managed health insurance issuer” in 
Tenn. Code Ann. § 56-7-2359 is the same as in § 56-32-128(a).  See Tenn. Code Ann. 
§ 56-7-2359(d).  Under § 56-32-128(a), a “‘managed health insurance issuer’ means an 
entity that: (1) Offers health insurance coverage or benefits under a contract that 
restricts reimbursement for covered services to a defined network of providers; and 
(2) Is regulated under this title or is an entity that accepts the financial risks 
associated with the provision of health care services by persons who do not own or 
control, or who are not employed by, the entity.”  CoverKids fits this definition.  The 
program supplies coverage for prescription drugs obtained from network pharmacies 
and requires co-pays at differing levels based on family income. See Tenn. Comp. R. 
& Regs. 0620-05-01.-03; id. 0620-05-01-.06.  And under the program, the State of 
Tennessee, with funding from the federal government, bears the financial risk 
associated with providing health-care services to persons not employed by the State, 
or the State contracts with other risk-bearing entities to provide such health care.4  
While CoverKids is a federally funded program, it has been approved as a state plan 
by the federal government as a condition for receipt of federal funds under Title XXI, 
and no federally authorized plan feature appears to exempt CoverKids from the law 
or necessarily entails a departure from the mandates of Tenn. Code Ann. § 56-7-2359.   
 

3. Not all insurance companies, health plans, or pharmacy benefit 
managers are covered by § 56-7-2359, because drug benefits are furnished in a variety 
of contexts, some of which are not subject to insurance regulation at all or, if so 
subject, may be exempted from general health-insurance laws mandating benefits.  
Furthermore, as mentioned above, a federal statute could work to exclude a plan from 
the requirements of state law or to override the Tennessee mandate based on specific 
circumstances. Determining whether a particular insurer or plan is subject to the 
statute requires an examination of the particular facts and circumstances under a 
given contract, policy, or plan of drug coverage and is thus beyond the scope of this 
Opinion.5 

3 In Gray, relying on other statutory definitions for the terms “insurer” and “health insurance 
coverage,” the court held that Memphis was a health-insurance issuer; even though it was not an 
insurance company, it issued health-insurance coverage, including prescription-drug coverage, 
through a self-funded benefit plan to enrollees who paid a premium. 2005 WL 652786, at *6-7. 
 
4 Under Tenn. Code Ann. § 71-3-1108, the Department of Finance and Administration may contract 
directly with health-care providers to provide services to enrollees and may establish appropriate rates 
of payments for services, or the Department may contract with insurance companies, managed-care 
plans, or other entities to provide services to enrollees.  Payments to such contracted entities may 
require the contractor to assume full or partial risk for the cost of services. 
 
5 For example, § 56-7-2359 does “not apply to health plans preempted from state regulation by the 
Employee Retirement Income Security Act of 1974 (“ERISA”).” 2001 Tenn. Pub. Acts, ch. 236, § 9. 
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4. Tenn. Code Ann. § 56-7-2359(a) provides that “[n]o health insurance 
issuer and no managed health insurance issuer may . . . [d]eny any licensed pharmacy 
or licensed pharmacist the right to participate as a participating provider in any 
policy, contract or plan on the same terms and conditions as are offered to any other 
provider of pharmacy services under the policy, contract or plan.”  In other words, the 
statute “requires insurance companies to include all pharmacies on their lists of 
providers if the pharmacy agrees to the terms and conditions offered to others on the 
list.” Reeves-Sain Medic., Inc. v. BlueCross BlueShield of Tenn., 40 S.W3d. 503, 505 
(Tenn. Ct. App. 2000). 
 
 An insurer may impose standard contract terms to specify the pharmacy’s 
obligations to the insurer, the plan sponsor, and the plan members/enrollees.  The 
“terms and conditions” of a policy, contract, or plan generally refers to an insurer’s 
rate and fee schedules. See id. at 507 (legislative history of the bill giving rise to § 56-
7-2359 indicates that pharmacists were included in the bill in order to provide “an 
option to participate in the networks if they choose to accept those prices”); see also 
Tenn. Code Ann. § 56-7-2359(a)(1) (making exception for when insurer may establish 
higher rates or fees).  But the terms and conditions of a contract, policy, or plan may 
also include procedures for approving and revising drug formularies, as well as 
provisions regarding “coinsurance, co-payment, deductible and quantity limit 
factors.” Id. § 56-7-2359(c), (e). See also J.E. Pierce Apothecary, Inc. v. Harvard 
Pilgrim Health Care, Inc., 365 F. Supp. 2d 119, 130 (D. Mass. 2005) (referring to 
terms and conditions such as reimbursement-rate methodology, participation in 
utilization review and quality-assurance, online requirements for eligibility and 
claims determinations, and participation in surveys and complaint-resolution 
programs).  Whatever the terms and conditions, though, the statute requires 
insurance companies “to open up their approved provider lists to any ‘licensed’ 
pharmacy or pharmacist providing ‘pharmacy’ or ‘pharmaceutical’ services on the 
same terms and conditions extended to all other licensed providers.” Reeves-Sain, 40 
S.W.3d at 506-07 (emphasis added). 
 

But the “terms and conditions” imposed on pharmaceutical services by an 
insurer or its intermediary may not work to disqualify or exclude any willing 
pharmacy or pharmacist from participating in the network.  While the point at which 
an acceptable term and condition becomes an unacceptable qualification or exclusion 
would typically depend on the particular facts and circumstances presented, a 
requirement that pharmacy network participants be licensed in every American state 
would likely be prohibited under the statute. 
 
 

 
 

Applying this exception entails a complex, fact-based analysis of particular plans within a highly 
litigated framework of ERISA preemption. 
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