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QUESTIONS 

 
1.a.  How does a vacancy on a county commission affect the number of members 

required for a quorum?1 
 
  b. Does a vacancy affect the number of votes needed to get a “majority vote” on a 
particular issue? 
 
 c. Does an abstention affect the number of votes needed to get a “majority vote” on a 
particular issue? 

         2.a.  Does the Tennessee Open Meetings Act, codified at Tenn. Code Ann. §§ 8-44-101 
to -111,  require a county commission meeting to be held in any particular type of space or 
facility? 
 
    b. Has the Open Meetings Act been violated where the space where a county 
commission meets cannot safely accommodate all members of the public who wish to attend?   

 
OPINIONS 

 
 1.a.  Where there are vacancies on a county commission, a quorum is the majority of 
county commissioners in office when the vote is taken.  The vacancy, therefore, is not counted 
for the purpose of determining a quorum. 
 
    b.  Generally, where there are vacancies on a county commission, a majority vote is the 
vote of a majority of county commissioners in office when the vote is taken.  The vacancy, 
therefore, is not counted for the purpose of determining whether a majority vote has been cast.  
Where the commission votes to adopt a private act under Tenn. Const. Art. XI, § 9, however, a 
two-thirds affirmative vote of the entire authorized membership of the commission is required.  
Other statutes may also explicitly impose different voting requirements when the county 
commission addresses specific matters.   
                                                           
1 This opinion does not address meetings of a county legislative body operating under a county charter, or meetings of the 
legislative body in a county that has adopted metropolitan government. 
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   c.  Generally, Tennessee law requires the affirmative vote of a majority of the county 
commissioners in office when a vote is taken to transact business.  Neither members who are 
absent nor members who are present and abstain are excluded from determining whether a 
majority of affirmative votes have been cast.  The general law provides at least two exceptions.  
First, under Tenn. Code Ann. § 12-4-101(c)(3), where a commissioner who is also a county 
employee abstains from voting on an issue in which he or she has an interest by reason of such 
employment, the member is excluded in determining a majority vote.  Second, under Tenn. Code 
Ann. § 5-5-111(c), where a member accepts a nomination for an office filled by the county 
commission and is prohibited from voting on filling the office, the member is excluded in 
determining a majority vote.  Depending on the issue before the commission, some other statute 
or private act could also address the effect of an abstention on the number of votes required. 

 2.a.  Tennessee courts have not addressed this specific issue.  Under the Open Meetings 
Act, county commission meetings are public meetings and must be open to the public at all 
times.  For this reason, county commission meetings should be held in a facility that can 
accommodate a public audience reasonably expected to attend. The audience should be able to 
hear the proceedings. 
 
               b.  As discussed above, Tennessee courts have not addressed this specific issue.  But 
courts in other jurisdictions have found that the state’s open meetings act did not require the 
governing body to meet in a space that would accommodate all the members of the public who 
came to attend it, so long as no person was arbitrarily excluded and authorities provided some 
way for the overflow crowd to hear the proceedings.  Thus, the county commission should take 
reasonable steps to enable any overflow crowd to hear its meeting, especially where it expects an 
unusually large audience.   
 

ANALYSIS 

 
 This opinion addresses several questions about meetings of a county commission.  We 
assume the questions refer to county commissions operating under Tenn. Code Ann. §§ 5-5-101  
to -127.  

 1.a. The first question is whether a vacancy on a county commission affects the number 
of members required for a quorum.  Tenn. Code Ann. § 5-5-108 provides: 

A majority of the members of the county legislative body of each county shall 
constitute a quorum for the transaction of all business by the bodies in regular or 
special sessions.  

 Tenn. Code Ann. § 5-5-109(a) provides: 

(a)  A majority of all the members constituting the county legislative body, and 
not merely a majority of the quorum, shall be required to: 
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(1) Elect county officials required by law to be elected by the body; 

(2) Fix salaries; 

(3) Appropriate money; and 

(4)  Transact all other business coming before the county legislative body in 
regular or special sessions. 

(Emphasis added).  The majority referred to under this statute is a majority of the actual 
membership of the county legislative body at the time and not a majority of the total authorized 
membership.  Beckler v. State, 198 Tenn. 372, 376, 280 SW.2d 913, 915 (1955); Bailey v. Greer, 
63 Tenn. App. 13, 35, 468 S.W.2d 327 (Tenn. Ct. App. 1971).  Thus, where there are vacancies 
in a county commission, a quorum is the majority of county commissioners in office when the 
vote is taken.  The vacancy is not counted for the purpose of determining a quorum. 

 1.b.  Tenn. Code Ann. § 5-5-109(a) expressly provides that a majority of all the members 
constituting the county legislative body, and not merely a majority of the quorum present, is 
required to transact most business.  As discussed above, the majority referred to under this 
statute is a majority of the actual membership of the county legislative body at the time and not a 
majority of the total authorized membership.  Thus, a majority vote is the vote of a majority of 
county commissioners in office when the vote is taken.  The vacancy is not counted for the 
purpose of determining whether a majority vote has been cast. 

This general rule may not apply where there is a special statute or constitutional provision 
requiring a different methodology for calculating an affirmative vote for passage.  For example, 
under Article XI, § 9 of the Tennessee Constitution, a local legislative act must be adopted by a 
two-thirds vote of the legislative body of the municipality, or in a referendum.  This provision 
requires a two-thirds vote of the total authorized membership of the local legislative body, and 
not two-thirds of the effective membership or of those present or legally voting.  Kesterson v. 
McKee, 527 S.W.2d 144, 146 (Tenn. Ct. App. 1975).  Other statutes explicitly impose different 
voting requirements when the county commission addresses specific matters.  See, e.g., Tenn. 
Code Ann. § 5-1-118(c)(1) (county decision to exercise certain municipal powers); Tenn. Code 
Ann. § 5-1-204(c)(2) (ratification of county charter); Tenn. Code Ann. § 5-7-117(a) (transfer of 
county water system to utility district); Tenn. Code Ann. § 5-8-102(c)(1) (imposition of motor 
vehicle privilege tax). 

 
 1.c.  An abstention by a county commissioner generally does not affect the number of 
votes needed to get a majority vote on a particular issue.  Under Tenn. Code Ann. § 5-5-109(a), a 
majority of all members constituting the county legislative body is generally required to transact 
business before the county commission.  Members who are present and abstain still are part of 
the commission.  Thus, ordinarily, a majority of all members constituting the commission must 
affirmatively vote in favor of a measure for it to pass.  Neither members who are absent nor 
members who are present and abstain are excluded from determining whether a majority of 
affirmative votes have been cast.  Lawrence v. Ingersoll, 88 Tenn. 52, 62-3, 12 S.W. 422, 425 
(1889) (officer did not receive a majority of the votes cast where eight of nine members were 
present, four voted in favor, three voted against, and one abstained). 
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At least two statutes provide exceptions to this general rule.  First, under Tenn. Code 

Ann. § 12-4-101(c)(1), a member of a county commission who is also a county employee and 
whose employment predates the member’s election to the commission may vote on matters in 
which he or she has a conflict of interest after informing the governing body of the interest 
immediately prior to the vote.  Under Tenn. Code Ann. § 12-4-101(c)(3), the member can also 
abstain from voting.  If the member abstains from voting on the issue, his or her vote is not 
counted for the purpose of determining a majority vote.  Tenn. Code Ann. § 12-4-101(c)(3)(B).  
Similarly, under Tenn. Code Ann. § 5-5-111(c), where a member of a county commission 
accepts a nomination for an office or vacancy filled by the commission, that member may not 
vote on the appointment or any motions or resolutions relative to making the appointment until 
the office or vacancy is filled.  The statute provides that “[f]or the purposes of determining a 
majority, the membership of the county legislative body shall be reduced to reflect any member 
or members prohibiting from voting on the appointment.”  Tenn. Code Ann. § 5-5-111(c).  
Depending on the issue before the commission, some other statute or private act could also 
address the effect of an abstention on the number of votes required for that particular issue. 

 
 2.a.  No statute or Tennessee court has explicitly addressed whether county commission 
meetings must be held in any particular type of space or facility.  Tenn. Code Ann. § 5-5-104(d) 
provides that “[n]o business [of the county legislative body] shall be transacted, or any 
appointment made, or nominations confirmed, except in public session.”  (Emphasis added).  
This statute should be read together with the Tennessee Open Meetings Act, codified at Tenn. 
Code Ann. §§ 8-44-101 to -111.  Under Tenn. Code Ann. § 8-44-101(a), “[t]he general assembly 
hereby declares it to be the policy of this state that the formation of public policy and decisions is 
public business and shall not be conducted in secret.”  Under Tenn. Code Ann. § 8-44-102(a), 
“[a]ll meetings of any governing body are declared to be public meetings open to the public at 
all times, except as provided by the Constitution of Tennessee.” (Emphasis added).   A county 
commission is a governing body within the meaning of the statute.  Tenn. Att’y Gen. Op. 10-126 
at 1 (Dec. 30, 2010).  Thus, county commission meetings must be “open to the public at all 
times.” Tenn. Code Ann. § 8-44-102(a). See also Watson v. Waters, 375 S.W.3d 282, 292-93 
(Tenn. Ct. App. 2012). 

 The Open Meetings Act is remedial in nature and “should be liberally construed in 
furtherance of its purpose.”  Neese v. Paris Special School District,  813 S.W.2d 432, 434 (Tenn. 
Ct. App. 1990).  The Act “should be interpreted to promote openness and accountability in 
government.”  Johnston v. Metropolitan Government of Nashville and Davidson County, 320 
S.W.3d 299, 310 (Tenn. Ct. App. 2009) (quoting State ex rel Akin v. Town of Kingston Springs, 
No. 01-A-01-9209-CH00360, 1993 WL 339305, at *2 (Tenn. Ct. App. Sept. 8, 1993)).  
Accordingly, to accomplish this purpose, county commission meetings should be held in a 
facility that can accommodate a public audience reasonably expected to attend with adequate 
audio equipment available to allow the public to hear the proceedings.   

 2.b.  No statute or Tennessee court has addressed whether the Open Meetings Act is 
violated if the space where a county commission meets cannot safely accommodate all members 
of the public who wish to attend.  In deciding whether an open meetings act requirement has 
been violated because the meeting room was too small, courts in other jurisdictions look to all 
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the facts surrounding the meeting.  For example, the North Carolina Court of Appeals found that 
a county board of education committee violated the state’s open meetings act when it held a 
meeting in a small room with sufficient seating only for staff members, resulting in the complete 
exclusion of the public from a significant portion of the meeting on a matter of intense public 
interest.  Garlock v. Wake County Board of Education, 712 S.E.2d 158, 176 (N.C. Ct. App. 
2011).   

 A number of courts in other states, however, have found that the applicable public 
meetings statutes were not violated simply because all the members of the public who wished to 
attend could not safely fit in the meeting room, so long as no one was arbitrarily excluded and 
authorities provided some way for the overflow crowd to hear the proceedings.  See, e.g., 
Gutierrez v. City of Albuquerque, 631 P.2d 304, 307 (N.M. 1981) (open meetings law not 
violated where, although the meeting room was filled in excess of the maximum occupant limit 
of 156 persons, loudspeakers were set up outside the meeting room and were operative during at 
least a portion of the meeting, the meeting was broadcast on a radio station and received 
extensive media coverage, and members of the public were allowed to address the city council 
and present their views for over two hours); Windsor Owners Corporation v. City Council of the 
City of New York 878 N.Y.S.2d 545, 551 (N.Y. Sup. Ct. 2009) (a planning commission meeting 
held in its usual location and at its usual time did not violate the state’s open meetings law; while 
the room provided only 65 seats for members of the public, members of the public were 
permitted to stand in the meeting room without being asked to leave, there was additional seating 
and standing areas in the lobby of the meeting location, which contained a television monitor and 
sound system, and the commission agreed it would not adjourn until it had heard every speaker 
that had signed up to testify); Badke v. Village Board of the Village of Greendale 494 N.W.2d 
408, 418-19 (Wis. 1993) (meeting in hall that held 55 people did not violate state open meetings 
act; the foyer held an additional 20 people, the press attended the meeting, and at most no more 
than three people were ultimately denied admission).  Thus, in order to ensure compliance with 
the Open Meetings Act, a county commission should meet in a room that will accommodate 
reasonably expected numbers of the public.  Additionally, the commission should take 
reasonable steps to enable the overflow crowd to hear the meeting, especially where it expects an 
unusually large audience.   
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