
S T A T E   O F   T E N N E S S E E 
OFFICE OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

PO BOX 20207 

NASHVILLE, TENNESSEE 37202 
 

April 14, 2010 

 

Opinion No. 10-49 

 

Applicability of Notification Provisions of Tenn. Code Ann. § 48-68-203 to Subsidiary Mergers 

 
QUESTIONS 

 

1. Do the notification requirements of Tenn. Code Ann. § 48-68-203 apply to a 

governmental hospital, which is also a public benefit hospital entity, where: i) the governmental 

hospital chooses to merge two of its subsidiaries; ii) the governmental hospital is the sole 

member of each subsidiary; and iii) all related nonprofit assets of both the surviving entity and 

the merging entity remain under the ownership and control of the governmental hospital? 

2. Does such a transaction meet the attorney general and reporter’s requirements for a 

written waiver pursuant to Tenn. Code Ann. § 48-68-203(c)? 

3. If not, what types of public benefit hospital entity transactions do warrant a written 

waiver under Tenn. Code Ann. § 48-68-203(c)? 

OPINIONS 

 

1. Yes.  Pursuant to Tenn. Code Ann. § 48-68-202(4), a subsidiary of a public benefit 

hospital entity is also a public benefit hospital entity.  Therefore, the merger of two such 

subsidiaries, whereby the merging subsidiary transfers control of all of its assets to the surviving 

subsidiary, constitutes a “public benefit hospital conveyance transaction” as defined at Tenn. 

Code Ann. § 48-68-202(3)(B).  Because the merger is not in the “usual and regular course” of 

the activities of the merging subsidiary, it is subject to the notification requirements of Tenn. 

Code Ann. § 48-68-203. 

2. No.  Because the merger does not meet the “usual and regular course” condition for 

exemption from the notification requirements of Tenn. Code Ann. § 48-68-203, it is not 

necessary to determine whether the transaction meets the attorney general and reporter’s 

requirements for a written waiver.   

3. Whether a particular public benefit hospital conveyance transaction warrants a written 

waiver from the attorney general and reporter pursuant to Tenn. Code Ann. § 48-68-203(c) will 

depend on the specific facts and circumstances of the proposed transaction.   
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ANALYSIS 

 

1. The Public Benefit Hospital Sales and Conveyance Act of 2006, Tenn. Code Ann. §§ 

48-68-201, et seq. (the “Hospital Act”) governs the transfer of assets from one public benefit 

hospital entity to another entity.  Pursuant to § 48-68-203 of the Hospital Act, a public benefit 

hospital entity must provide written notice to the attorney general and reporter before entering 

into certain extraordinary asset transfers.   The term “public benefit hospital entity” is defined in 

§ 48-68-202(4) of the Hospital Act, as “any public benefit corporation … or any governmental 

entity that is licensed as a hospital … or considered a hospital …, including entities affiliated 

with any of these through ownership, governance, or membership, such as a holding company 

or subsidiary.”  Emphasis added.  Under this definition, a subsidiary of a government hospital, 

which is itself a public benefit hospital entity, would also be considered a public benefit hospital 

entity. 

When two such subsidiaries merge, control of the assets of the merging subsidiary is 

transferred to the surviving subsidiary.  Section 48-68-202(3)(B) of the Hospital Act defines a 

public benefit hospital conveyance transaction to include “[t]he transfer of control or 

governance of a material amount of the assets or operations of a public benefit hospital entity to 

another entity or person.”  Under this definition, the merger of the two subsidiaries, each of 

which is a public benefit hospital entity pursuant to § 48-68-202(4) of the Hospital Act, 

constitutes a public benefit hospital conveyance transaction. 

Section 48-68-203(a) of the Hospital Act provides that “any public benefit hospital entity 

shall be required to provide written notice to the attorney general and reporter, prior to entering 

into any public benefit hospital conveyance transaction.”  Therefore, because the merger of two 

subsidiaries constitutes a public benefit hospital conveyance transaction, the notification 

requirements of § 48-68-203 apply.   

In certain circumstances, however, a public benefit hospital conveyance transaction may 

be exempt from the notification requirements of the Hospital Act.  Section 48-68-203(c) 

provides that:  

[t]his part shall not apply to a public benefit hospital entity, if the public benefit 

hospital conveyance transaction is in the usual and regular course of its activities, 

and if the attorney general and reporter has given the public benefit hospital entity 

a written waiver of this part as to the public benefit hospital conveyance 

transaction. 

There are two conditions, therefore, for a public benefit hospital conveyance transaction to be 

exempt from the notification requirements of the Hospital Act: (1) the transaction in question 

must be in the usual and regular course of public benefit hospital entity’s activities, and (2) the 

attorney general and reporter must provide the public benefit hospital entity with a written 

waiver of the notice requirements.   

If a transaction is not in the usual and regular course of the public benefit hospital entity’s 

activities, then a written waiver from the attorney general and reporter will be insufficient to 
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avoid the notification requirements of the Hospital Act.  The term “usual and regular course” is 

not defined in the Hospital Act, nor does it appear to be defined elsewhere in Tennessee 

statutory or case law.  Nevertheless, because a merger effectively ends the business of the 

merging public benefit hospital entity, it is likely not in the “usual and regular course” of 

activities of the merging entity.  For example, under the Tennessee Nonprofit Corporation Act, 

Tenn. Code Ann. §§ 48-51-101, et seq., there is no “usual and regular course” exception to the 

notification requirement for mergers by nonprofit corporations.  Cf. Tenn. Code Ann. § 48-61-

102(b).  By contrast, the “usual and regular course” exception does apply to sales of assets by 

nonprofit corporations.  Cf. Tenn. Code Ann. §§ 48-62-101 and 48-62-102(g).  This is likely due 

to the fact that after selling its assets, a nonprofit corporation may be able to use the sale 

proceeds to pursue its mission, while after a merger, the nonprofit corporation ceases to exist 

and can no longer carry out its activities. 

Because the merger of two subsidiaries is not in the “usual and regular course” of the 

activities of the merging subsidiary,  the merger will be subject to the notification requirements 

of  § 48-68-203 of the Hospital Act, with or without a written waiver by the attorney general and 

reporter. 

2. Because the merger of two subsidiaries is not in the “usual and regular course” of the 

activities of the merging subsidiary, the notification requirements of § 48-68-203 of the Hospital 

Act will apply to the transaction, with or without a written waiver by the attorney general and 

reporter.  Therefore, it is not necessary to address whether or not the proposed merger meets the 

attorney general and reporter’s requirements for a written waiver pursuant to § 48-68-203(c). 

3. As noted above, certain public benefit hospital conveyance transactions may be 

exempt from the notification provisions of the Hospital Act.  Such transactions must first be 

within the “usual and regular course” of activities of the public benefit hospital entity.  Tenn. 

Code Ann. § 48-68-203(c).  However, even if the proposed transaction is in the “usual and 

regular course” of activities, whether or not such a transaction qualifies for a written waiver 

from the attorney general and reporter will depend on very specific facts and circumstances.  For 

example, § 48-68-206 requires the Attorney General to consider, among other things, whether 

the public benefit hospital entity will receive full and fair market value for its charitable assets; 

whether the proposed transaction will result in the any breach of fiduciary duty or private 

inurement, and whether the public benefit hospital entity’s governing board exercised 

appropriate due diligence.   Tenn. Code Ann. § 48-68-207 futher requires the attorney general 

and reporter to consider “whether the proposed public benefit hospital conveyance transaction 

may have a significant effect on the availability or accessibility of health care services to the 

affected community.”  The determination of these issues will need to be made on a case-by-case 

basis and will depend on the unique facts and circumstances surrounding the proposed public 

benefit hospital conveyance transaction. 
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