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City or County Mayor Running For State Legislature 

 
QUESTION 

 

 Whether a city or county mayor can run for the office of member of the general assembly 

notwithstanding a provision in the city or county charter otherwise prohibiting such action? 

  

OPINION 

 

 Yes. 

 

 

ANALYSIS 

 

 You have asked whether a city or county mayor can run for the office of member of the 

general assembly notwithstanding a provision in the city or county charter prohibiting employees 

from running for any state or local political office.  Tenn. Code Ann. § 7-51-1501 provides: 

 

  Notwithstanding the provisions of any county, municipal, 

metropolitan, or other local governmental charter to the contrary, 

and notwithstanding the provisions of any resolution or ordinance 

adopted by any such county, municipality or other local 

governmental unit to the contrary, every employee  of every such 

local governmental unit shall enjoy the same rights of other 

citizens of Tennessee to be a candidate for any state or local 

political office, the right to participate in political activities by 

supporting or opposing political parties, political candidates, and 

petitions to governmental entities; provided, further, the city, 

county, municipal, metropolitan or other local government is not 

required to pay the employee’s salary for work not performed for 

the governmental entity; and provided, further, that unless 
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otherwise authorized by law or local ordinance, an employee of a 

municipal government or of a metropolitan government shall not 

be qualified to run for elected office in the local governing body of 

such local government unit in which the employee is employed. 

 

 This Office has previously opined that this statute effectively overrules every local 

governmental charter provision or ordinance that purports to limit the listed political activities of 

its employees.  See Op. Tenn. Att’y Gen. 96-106 (August 20, 1996).  These activities include the 

right to run for or be a candidate for any state or local political office.  However, unless 

authorized by law or local ordinance, an employee of a municipal or metropolitan government is 

not qualified to run for elected office in the local government body of the local government unit 

in which the employee is employed.  Tenn. Code Ann. § 7-51-1501.  The question here presented 

involves a city or county mayor running for a state governmental office; therefore, the statutory 

prohibition in § 7-51-1501 does not apply in this instance.  Accordingly, a city or county mayor 

would be permitted to run for office of the member of the general assembly. 
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