
See, e.g., 1996 Public Acts ch. 645 § 1; 1998 Public Acts ch. 618 § 4, and ch. 677 § 5.   1

See Tenn. Code Ann. § 5-21-103.2

See Tenn. Code Ann. § 5-21-104.3

See, e.g., Tenn. Code Ann. § 5-21-103 (permitting counties to exclude specific county entities such as county4

hospitals, nursing homes, but not county education departments or school boards, from the coverage of the provisions
of the CFMS of 1981; Tenn. Code Ann. § 5-21-104 (a) and (b) (providing that the county financial management
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QUESTION

 In a county that has adopted the County Financial Management System of 1981, does a
county board of education have the authority to enter into a professional services contract, such as
with an architectural firm, without the approval of the county finance committee and/or the county
commissioner?  

OPINION

No.   

ANALYSIS

In a 1989 opinion issued by this Office, Op. Tenn. Atty. Gen. 89-76 (May 10, 1989) (copy
attached), this question was answered in the negative.  In a subsequent 1995 opinion, Op. Tenn.
Atty. Gen 95-031 (April 5, 1995) (copy attached), this Office reiterated its earlier opinion.  Since
1995, the County Financial Management System (CFMS) of 1981 (Tenn. Code Ann. §§ 5-21-101
through 5-21-129), has been amended a number of times.  These amendments have not, however,1

changed the primary purpose of the CFMS of 1981— the establishment, in those counties that
choose to adopt the System, of a county finance department  and a county financial management2

committee  to administer the county’s finances, including purchasing and contracts for goods and3

services.  Nor have these amendments removed a county’s education department or school board
from those county agencies that are covered by the budgetary procedures required when a county
adopts the CFMS of 1981.4
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committee shall include the county director of schools); Tenn. Code Ann. § 5-21-110 (c)(2) (providing that the director
of finance’s consolidated budget document shall show “item by item” the amounts estimated by the various departments
and officials required for the efficient operation of the county government from, inter alia, county school funds); Tenn.
Code Ann. § 5-21-111(a) (providing that the proposed annual operating budget for the county shall include a budgetary
comparison for certain governmental funds, including the general purpose school fund); Tenn. Code Ann. § 5-21-116(a)
(providing that “[a]ll disbursement warrants drawn on the county trustee for the obligations of all county departments,
agencies, and officials, including the county mayor, the county highway department, and the county department of
education, shall be signed as provided in this section.” (emphasis added).

See Tenn. Code Ann. § 5-21-118(b): “The following shall be the responsibility of the director [of the county5

finance department]: (1) The contract, purchase, or any obligation of the county for supplies, material, equipment,
contractual services, rental of machinery, buildings, or equipment, .   .   ..”(emphasis added).  See also Tenn. Code Ann.
§ 5-21-119(a), (b)(1) and (4), requiring the county finance committee to establish a purchasing system for the county,
which system shall provide for review of all contracts or purchases for “biddable supplies, materials, and other needs
of the county, .   .    .,” and whose specifications shall be developed “by the department, agency or official to receive
the merchandise, construction or service:   .    .    ..” (emphasis added).

We also abide by the proviso discussed in our 1989 opinion to the effect that the provisions of the CFMS of6

1981 do not cover regular school board employment contracts with ordinary and necessary personnel, such as teachers,
principals, custodians, etc. See Op. Tenn. Atty. Gen. 89-76 (May 10, 1989) at 4.   

In addition, as was the case when we issued our 1989 and 1995 opinions, professional
services contracts for county school boards remain among the list of purchasing items covered by
the terms of the CFMS of 1981.    Accordingly, the conclusions reached by our 1989 and 19955

opinions on this topic remain valid today.  In a county operating under the CFMS of 1981, a county
board of education does not have the authority to enter into contracts for professional services,  such6

as architectural services. 
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