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Interpretation of Tenn. Code Ann. § 38-7-105

QUESTIONS

Tennessee Code Annotated § 38-7-105(a) provides that “[w]hen a state medical examiner’s
facility is not available, [a] county medical examiner may employ a pathologist. . . to perform an autopsy.
. ..”  A state medical examiner’s facility is under construction in Nashville and is expected to be operational
in the summer of 2001.  With the establishment of this facility, which will be the only such facility in
Tennessee:

1. Will the state medical examiner’s facility be required to accept any and all medical
examiner autopsies from every Tennessee county, without regard to restrictions in budget
and staff?  Or may a county medical examiner continue to employ a pathologist for the
performance of an autopsy under the circumstances set out in Tenn. Code Ann. § 38-7-
105(a)? 

2. If the state medical examiner’s facility is not required to accept any and all medical
examiner autopsies, may the state medical examiner limit the autopsies accepted by the
Nashville facility to those originating in a finite geographical area, such as that bordered by
the Cumberland Plateau to the Tennessee River, and Kentucky to Alabama? 

3. Does Tenn. Code Ann. § 38-7-105(b) exempt only the Metropolitan Government of
Nashville and Davidson County from the requirements of Tenn. Code Ann. § 38-7-
105(a)?

OPINIONS

1-2. While the Post-Mortem Examination Act contains no provisions which directly answer your
question, we believe that the language of Tenn. Code Ann. § 38-7-105 expresses legislative preference
for performance of medico-legal autopsies at a state medical examiner’s facility.  However, we do not think
that the language is a clear mandate requiring that a state medical examiner’s facility accept any and all
autopsies from every Tennessee county.  Rather, we believe that the Commissioner of Health and the Chief
Medical Examiner may establish reasonable policies and practices respecting the “availability” of the state
medical examiner’s facility.  In our opinion, these policies and practices could include, for example,
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reasonable geographical limitations upon the autopsies to be accepted by the Nashville facility.  Any such
limitations must, however, be consistent with the legislative purposes addressed in the Post-Mortem
Examination Act, i.e., accurate and efficient performance of death investigations and autopsies.  Where,
under such reasonable policies and practices, the state medical examiner’s facility is “not available,” a
county medical examiner may continue to employ a pathologist for the performance of an autopsy as set
out in Tenn. Code Ann. § 38-7-105(a). 

3. Yes.

ANALYSIS

Tenn. Code Ann. § 38-7-105, entitled “Pathologists,” provides as follows:

(a) When a state medical examiner’s facility is not available, the
county medical examiner may employ a pathologist certified by
the American Board of Pathology, or eligible for such certification,
to perform an autopsy as provided by this chapter.  The county
legislative body shall authorize a fee of not more than seven
hundred fifty dollars ($750) to a pathologist who performs an
autopsy.  The commissioner of health has the authority to contract
with the pathologist to provide the professional services necessary
to perform medico-legal autopsies and to act as consultant to
county medical examiners.  The county legislative body shall
appropriate funds for this purpose in its annual budget.

(b) Any county having a metropolitan form of government and
a population of over four hundred fifty thousand (450,000)
according to the 1990 federal census or any subsequent federal
census may employ one (1) or more pathologists, certified by the
American Board of Pathology, to be compensated on a salaried
basis, as assistant county medical examiners who may perform
autopsies as provided by this chapter regardless of the availability
of a state medical examiner’s facility.

You question whether the new state medical examiner’s facility will be required to accept any and
all medical examiner autopsies from every Tennessee county.  As an alternative and in 
consideration of restrictions in budget and staff, you would propose to limit the autopsies accepted by the
Nashville facility to those originating in a finite geographical area, such as that bordered by the Cumberland
Plateau to the Tennessee River, and Kentucky to Alabama.
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The Post-Mortem Examination Act (Tenn. Code Ann. §§ 38-7-101, et seq.) contains no
provisions which directly answer your question.  Tenn. Code Ann. § 38-7-105 is the only provision of the
Act which mentions a state medical examiner’s facility at all.  Section 38-7-105(a) provides that a county
medical examiner is authorized to employ a pathologist to perform an autopsy “[w]hen a state medical
examiner’s facility is not available.”  We view this statutory language as an expression of legislative
preference for performance of medico-legal autopsies at a state medical examiner’s facility.  However, we
do not think that the language is a clear mandate requiring that a state medical examiner’s facility accept
any and all autopsies from every Tennessee county.  The common dictionary definition of “available” is
“accessible for use; at hand.”  Webster’s II New College Dictionary, 77 (1995).  Thus, for purposes of
Tenn. Code Ann. § 38-7-105(a), a state medical examiner’s facility “is not available” when it is not
“accessible” or “at hand” for the performance of an autopsy.  We think that the Commissioner of Health
and the Chief Medical Examiner may establish reasonable policies and practices respecting the “availability”
of the state medical examiner’s facility.  In our opinion, these policies and practices could include, for
example, reasonable geographical limitations upon the autopsies to be accepted by the Nashville facility.
Any such limitations must, however, be consistent with the legislative purposes addressed in the Post-
Mortem Examination Act; i.e., accurate and efficient performance of death investigations and autopsies.
Where, under such reasonable policies and practices, the state medical examiner’s facility is “not available,”
a county medical examiner may continue to employ a pathologist for the performance of an autopsy as set
out in Tenn. Code Ann. § 38-7-105(a).

Your final question relates to Tenn. Code Ann. § 38-7-105(b).  This paragraph provides that,
regardless of the availability of a state medical examiner’s facility, certain identified counties may employ
pathologists, on a salaried basis, as assistant county medical examiners.  However, the provision applies
only to counties having a metropolitan form of government and a population greater than 450,000, as
measured by the 1990 federal census or any subsequent federal census.  Id.  The only Tennessee county
which falls within both of these statutory parameters is Davidson County.  Tenn. Code Ann., Vol. 13, Table
of Municipal Incorporation, County, Charter and Population (2000 Supp.); Table of County Population,
1900-1990 (1995 Repl.).  
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