
                                                                                                                                                                                 

TENNESSEE DEPARTMENT OF REVENUE 
LETTER RULING # 11-33 

 
WARNING 

 
Letter rulings are binding on the Department only with respect to the individual taxpayer 
being addressed in the ruling.  This presentation of the ruling in a redacted form is 
informational only.  Rulings are made in response to particular facts presented and are not 
intended necessarily as statements of Department policy. 
 

SUBJECT 

Application of the Tennessee sales and use tax to the leasing of equipment and to the sale of moving 
and assembly services. 

SCOPE 

This letter ruling is an interpretation and application of the tax law as it relates to a specific set of 
existing facts furnished to the Department by the taxpayer. The rulings herein are binding upon the 
Department, and are applicable only to the individual taxpayer being addressed. 

This letter ruling may be revoked or modified by the Commissioner at any time. Such revocation or 
modification shall be effective retroactively unless the following conditions are met, in which case 
the revocation shall be prospective only: 

(A)  The taxpayer must not have misstated or omitted material facts involved in the 
transaction; 

(B)  Facts that develop later must not be materially different from the facts upon 
which the ruling was based; 

(C)  The applicable law must not have been changed or amended; 

(D)  The ruling must have been issued originally with respect to a prospective or 
proposed transaction; and 

(E)  The taxpayer directly involved must have acted in good faith in relying upon the 
ruling; and a retroactive revocation of the ruling must inure to the taxpayer’s 
detriment. 

 

FACTS 

[TAXPAYER] leases [EQUIPMENT] for [REDACTED INFORMATION].  In addition, the 
Taxpayer sets up [TYPE OF EQUIPMENT].  The equipment to be leased primarily consists of 
modular [TYPE OF EQUIPMENT] and supporting metal structures.  A significant portion of the fees 
charged are based on the labor for cartage, assembly, and disassembly of the [EQUIPMENT].  The 
equipment is leased on an [REDACTED] basis and is typically leased for a short time period, 
depending on the needs of the customer. 
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The Taxpayer has provided sample invoices given to customers.  These invoices do not show a 
separate charge for cartage, assembly, and disassembly of the [REDACTED] equipment.   

QUESTIONS 

1. Is the leasing of [REDACTED] equipment subject to the Tennessee sales and use tax? 

2. Are the charges for cartage, assembly, and disassembly services subject to the Tennessee 
sales and use tax? 

RULINGS 

1. Yes.  The leasing of [REDACTED] equipment is subject to the Tennessee sales and use tax. 

2. Yes.  Charges for cartage, assembly, and disassembly services constitute part of the sales 
price of the lease of the [REDACTED] equipment and as such are subject to the Tennessee sales and 
use tax. 

ANALYSIS 

1. Leasing of [REDACTED] Equipment 

The Taxpayer’s leasing of [REDACTED] equipment in Tennessee is subject to the Tennessee sales 
and use tax pursuant to TENN. CODE ANN. § 67-6-204 (Supp. 2010). 

TENN. CODE ANN. § 67-6-204 imposes the sales tax on the “sales price of all leases and rentals of 
tangible personal property1 in this state where the lease or rental is a part of the regularly established 
business, or the lease or rental is incidental or germane thereto.”  Under TENN. CODE ANN. § 67-6-
102(82)(A) (Supp. 2010), “sales price” is defined in pertinent part as the “total amount of 
consideration, including cash, credit, property, and services, for which personal property or services 
are sold, leased, or rented, valued in money.” 

Accordingly, the Taxpayer’s leasing of [REDACTED] equipment will be subject to the Tennessee 
sales and use tax if the lease occurs within the state and is part of the Taxpayer’s regularly 
established business. 

In this case, the Taxpayer leases [REDACTED] equipment in Tennessee, which satisfies the first 
requirement.  In addition, the Taxpayer leases the equipment as a part of its regularly established 
business. Thus, the Taxpayer’s leasing of [REDACTED] equipment constitutes the lease or rental of 
tangible personal property, and is subject to the Tennessee sales and use tax. 

2. Charges for Cartage, Assembly, and Disassembly Services 

Charges for the Taxpayer’s cartage, assembly, and disassembly services are included in the sales 
price of the lease of the [REDACTED] equipment and as such are subject to the Tennessee sales and 
use tax. 

                                                 
1 “Tangible personal property” is defined as “property that can be seen, weighed, measured, felt, or touched, or that 
is in any other manner perceptible to the senses.”  TENN. CODE ANN. § 67-6-102(92)(A). 



                                                                                                                                                                                   3

As discussed above, TENN. CODE ANN. § 67-6-102(82)(A) defines “sales price” in pertinent part as 
“the total amount of consideration, including cash, credit, property, and services, for which personal 
property or services are sold, leased or rented.” TENN. CODE ANN. § 67-6-102(82)(A)(iv),(v) 
specifically disallows any deduction from the sales price for delivery and installation charges.  
Similarly, TENN. CODE ANN. § 67-6-102(82)(A)(iii) disallows any deduction from the sales price for 
“[c]harges by the seller for any services necessary to complete the sale, other than delivery and 
installation charges.”  

In this case, charges attributable to the cartage, assembly, and disassembly services are not separately 
stated on the Taxpayer’s invoices.  As a result, the sales price of the lease of the [REDACTED] 
equipment includes any charges attributable to such services.  

Additionally, TENN. CODE ANN. § 67-6-102(82)(A)(iv), specifically prohibits the deduction of 
charges for delivery from the sales price of the lease.  Accordingly, any charges for cartage will be 
included in the sales price of the lease even if the Taxpayer invoices them on a separate basis. 

Similarly, even if the Taxpayer were to separately state the charges for its assembly and disassembly 
services, such charges are nevertheless included in the sales price of the lease because such services 
are necessary to complete the sale (i.e., the lease of the [REDACTED] equipment).  First, the 
Taxpayer does not offer the assembly and disassembly service independent of the rental of the 
[REDACTED] equipment.  In addition, the Taxpayer would be unable to complete the rental of the 
[REDACTED] equipment without assembling and disassembling the equipment.  These services are 
clearly necessary to the Taxpayer’s rental of the equipment, and as a result is also included in the 
sales price of the lease under TENN. CODE ANN. § 67-6-102(82)(A)(iii). 

Accordingly, charges for the Taxpayer’s cartage, assembly, and disassembly services are included in 
the sales price of the lease of the [REDACTED] equipment and as such are subject to the Tennessee 
sales and use tax. 

      

 Abigail Sparks 
Tax Counsel 
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