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After Retirement From The Position of Police Chief

UESTION

May a POST commissioner, appointed based on his status as a municipal police chief as set
forth under Tenn. Code Ann. § 38-8-102, continue to serve in such capacity following retirement
from the position as chief of police?

OPINION

No. Tenn. Code Ann. 8§ 38-8-102 requires a specific composition of members to include
“[tlwo (2) sheriffs and two (2) municipal chiefs of police who shall be appointed by the governor
and serve at the governor’ s pleasure.”

ANALYSIS

Tenn. Code Ann. § 38-8-102 establishes the Peace Officer Standards and Training (POST)
Commission and defines its composition:

(a) Thereis hereby established the Tennessee peace officer standards and training
commission, hereafter referred to as the “commission.”

(b)(1) The commission shall consist of:

(A) Two (2) police officers below the rank of assistant chief, or equivalent rank;
(B) The attorney general and reporter;

(C) Two (2) sheriffsand two (2) municipal chiefs of police who shall be appointed
by the governor and serve at the governor’s pleasure;

(D) Two (2) nonsupervisory police officers;

(E) One (1) member of the senate and one (1) member of the house of representatives
who shall be appointed by the respective speakers and who shall be nonvoting
members of the commission to serve for terms of two (2) years,

(F) Three (3) citizenswho are not connected with law enforcement, one (1) of whom
shall be appointed by a resolution of the house of representatives and one (1) of
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whom shall be appointed by a resolution of the senate and the third shall be
appointed by the governor; and

(G) Four (4) additional members to be appointed by the governor.

(2) The commission shall include at least one (1) person who is of aracial minority.
(c) The members of the commission shall elect the chair of the commission.

The provisions of the statute provide for appointment of eighteen persons of various status.
The statute specifically provides for the appointment of eight law enforcement officers, four of
whom are sheriffs or municipal chiefs of police, appointed by the governor to serve on the
commission at the governor’s pleasure. Each of the remaining members of the commission are
appointed by the governor or by other state governmental entities, i.e., the Senate, the House of
Representatives, or the speakers of the Senate or House of Representatives.

The members of the POST Commission are selected to serve based on their specific roles
as set forth in the statute. The statute provides for the specific appointment of the members of the
Commission, except for the two police officers below the rank of assistant chief and the two
nonsupervisory police officers, under subparagraphs (b)(1)(A) and (D).

The statute establishing the POST Commission does not address the circumstances under
which a position should be considered vacant and likewise fails to address the viability of the
Commission in the event of a change of status of acommissioner. Tenn. Code Ann. § 8-48-101 lists
severa situations where a position of public officeis to be considered vacated but does not include
the retirement of a person from the position which served as the basis for that person’ s appointment.
The Code provision states the following:

Any officein this state is vacated by:

(1) The death of the incumbent;

(2) The incumbent's resignation, when permitted by law;

(3) Ceasing to be aresident of the state, or of the district, circuit, or county for which
the incumbent was elected or appointed;

(4) The decision of a competent tribunal, declaring the el ection or appointment void
or the office vacant;

(5) An act of the general assembly abridging the term of office, whereit is not fixed
by the constitution;

(6) The sentence of the incumbent, by any competent tribunal in this or any other
state, to the penitentiary, subject to restoration if the judgment is reversed, but not
if the incumbent is pardoned; or

(7) Due adjudication of the incumbent's insanity.

Neither this office nor the courts of this state have addressed the continuing authority of a
person to serve in a position after the person retires from the position which served as the basis for
the person’ s appointment. However, the Attorney General of the State of Texas addressed asimilar
guestion related to the continued service of a person appointed by the governor to serve on a State
Board of Trustees. Tex. Atty. Gen. Op. H-1224, 1978 WL 24479 (Tex.A.G.) The specific question
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addressed by the Texas Attorney General was: “Does retirement under the Teacher Retirement
System vacate the office of Trustee of the Retirement System if the Trustee was a member of TRS
appointed pursuant to Section 3.59(c)(1), Texas Education Code?’ The opinion considered the
provisions of the Texas Education Code which set forth the composition of the board. The position
in question was by gubernatorial appointment with a stated qualification that “the appointee be a
member of the retirement system.” The Texas Attorney General reasoned that the appointed
trustee’' s qualification to serve on the Board expired when the trustee ceased to be a member of the
retirement system.

In the current case, the qualification for a commissioner to serve by appointment of our
governor is the commissioner’s status as a police chief. Moreover, because the language of the
statute states that the Commission “shall consist of” members who occupy specifically designated
positions under Tenn. Code Ann. 8§ 38-8-102(b)(1), it is reasonable to conclude that the legislature
intended that a commissioner who leaves his or her designated position is no longer qualified for
service on the Commission.

It is therefore the opinion of this office that, when a person appointed or otherwise serving
as acommissioner experiences a change of status whereby he/she no longer fits the criteria set forth
by law, he/sheisno longer eigible to serve as amember of the POST Commission, and that position
becomes vacant by that commissioner’s ineligibility. Even though that person serves “at the
governor’s pleasure,” the appointment islimited by the statutory requirement of the commissioner’s
role as a sheriff or municipal chief of police. Under such circumstances, the vacancy should be
refilled as soon as possible by appointment of the governor as set forth under the statute.
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